TSE BELGELİ ÜRÜN TAVSİYESİ

Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Mahmut Sami Şahin, yeni yapılacak olan binalarda TSE belgeli ürünlerin tercih edilmesi noktasında belgelerinin var olup olmadığını sorgulamalarını tavsiye ediyoruz. Çünkü standartlara uygun yapılan binalarda güvenlik ve sağlamlık tartışılmaz” dedi.

TSE Başkanı Mahmut Sami Şahin, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6’lık depremlerin ardından bölgede yapılan çalışmalara dair açıklamalarda bulundu. Şahin, arama kurtarma, ihtiyaç malzemesi temini ve hasar tespit gibi birçok alanda çalışma yürüttüklerini belirtti.

Acil İhtiyaçlar İçin 6 Tır Hazırlandı

Şahin, depremin vurduğu illerde görev yapan TSE personelleri aracılığı ile bölgenin ihtiyaçlarını konusunda bilgi aldıklarını ve yardım faaliyetlerine başladıklarını ifade ederek, “Deprem bölgesi dışında kalan tüm TSE teşkilatınca yardım kampanyası başlatıldı, yardım malzemeleri toplandı. Bu malzemeler ise AFAD koordinatörlüğünde dağıtılması için bölgedeki AFAD yetkililerine teslim edildi. Ayrıca TSE merkez birimlerimiz tarafından acil ihtiyaçları karşılamak maksadıyla 6 tır hazırlandı ve bölgedeki AFAD yardım noktalarına bu tırlar sevk edildi” dedi.

“Fotovoltaik Modüller Kurduk”

Deprem bölgesindeki mevcut durumu incelemek, çalışmalara katkıda bulunmak ve koordinasyona katkı vermek amacıyla depremin 2’inci günü Hatay’a gittiğini, diğer TSE yöneticilerinin de aralarında bulunduğu ekipleri ise Adana, Adıyaman, Gaziantep ve Kahramanmaraş’ta görevlendirdiğini bildiren Şahin, şu ifadeleri kullandı:

 “Burada arkadaşlarımız arama kurtarma ekiplerine ve diğer destek birimlerine yardımcı oldular. Depremden etkilenen şehirlerimizde ilk ihtiyaçların tespit edilmesiyle beraber oradaki insanlara yardım edebilmek adına elektrik verilemeyen bölgelerde fotovoltaik modüller kurmak için çalışma başlattık. Arkadaşlarımız hızlı bir şekilde organize oldular, kurulumunu yaptıkları panelleri kısa sürede devreye aldılar. Başta arama kurtarma ekiplerinin hayati derecede önemli ekipmanları ile telefonların şarj edilmesi ayrıca yardımların kesintisiz gece de dağıtımı sağlandı. Adıyaman’da da Organize Sanayi Bölgesi içerisinde kurulan konteyner kente de solar sistemler kurulumunu gerçekleştirdik. Afetzede vatandaşlarımızın ısınması için Ankara’dan hazırlanan soba ve odunlar deprem bölgesine sevk edildi. Depremzede vatandaşlarımız ile asker ve polislerimizin ısınması için merkezler oluşturuldu.”

Şahin, TSE envanterinde bulunan 15 vinç, 12 hizmet aracını afet bölgesinde görevlendirdiklerini kaydetti. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın hasar tespit çalışmalarına destek olması amacıyla TSE’nin farklı birimlerinde görev yapan 18 inşaat mühendisini de deprem bölgesinde görevlendirdiklerini dile getiren Şahin, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ekipleri ile birlikte sanayi bölgelerindeki hasar tespit çalışmalarına teknik personeller ile destek verdiklerini de sözlerine ekledi.

TSE’den Deprem Bölgesine 120 Milyon TL’lik Kaynak

Deprem bölgesine yapılan ziyaretler neticesinde OSB temsilcileri ile görüştüklerini kaydeden Şahin, sanayicilerden gelen taleplerin dikkate alındığını ve üretimin aksamadan devam etmesi için çalışma yürüttüklerini ifade ederek, “Bölgedeki işletmelerin Türk Standardları Enstitüsüne olan borçlarını OHAL süresince erteliyoruz. İş ve işlemleri devam eden kuruluşlarımıza OHAL süresince yeni fatura düzenlemiyoruz. 11 Şubat 2023 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre alacaklarımızla ilgili icra, ihbar süreçlerini de OHAL sürecinde durdurduk.  Afet bölgesi dışında faaliyet gösteren, ancak depremden olumsuz etkilenen kurum ve kuruluşların inceleme, tetkik, ara kontrol ve belge yenilemesi taleplerini belge askı, iptal kararı almadan 31 Mayıs 2023 tarihine kadar erteledik.

TSE Belgelerinden geçerlilik süresi 31 Mayıs 2023 tarihine kadar olan belgelerin geçerlilik sürelerini 31 Temmuz 2023 tarihine kadar uzattık. Tabi bu uzatmayı iptal ve askı kararı almadan yaptık. Yine yürürlükte olan TSE belgelerini inceleme ve tetkik yapmadan OHAL süresince yeniliyoruz. OHAL süresince Araç Kontrol Merkezleri (AKM) dışında yapılacak araç inceleme taleplerinde araç inceleme ücreti almıyoruz. TSE’nin yönetim sistemi belgelerini OHAL süresince tetkik yapmaksızın yeniliyoruz.  Yine OHAL süresi içerisinde belge askı, iptal kararı almadan kuruluşlarımızdan marka kullanım ücreti almıyoruz. Deprem bölgesindeki illerden gelmiş ve laboratuvarlarımızda başlanmış muayene ve deneylerini tamamlayarak hızlıca sonuçlandırdık. OHAL süresince bölgede yer alan ve personel belgelendirmesi yapılan kişilerin, mevcut belge sürelerini sona erdiği tarihten itibaren 6 ay süreyle uzattık. Standart aboneliği bulunup 2023 yılı içerisinde abonelik süresi bitecek firma, kurum ve üniversitelerin ‘2023 yılı içerisinde’ yenilenmesi gereken üyeliklerini de ücret almadan 1 yıl süreyle uzattık.” diye konuştu.

“TSE belgeli ürünlerin tercih edilmesini tavsiye ediyoruz”

Bahsettiği kararların TSE Yönetim Kurulu tarafından alındığını hatırlatan Şahin, “Almış olduğumuz kararlar doğrultusunda bölgeye Enstitümüzden yaklaşık 120 milyon lira kaynak aktarmış oluyoruz.  Bu vesileyle vatandaşlarımıza bir hususu daha hatırlatmak istiyorum.  Özellikle yeni yapılacak olan binalarda TSE belgeli ürünlerin tercih edilmesi noktasında belgelerinin var olup olmadığını sorgulamalarını bekliyoruz. Çünkü standartlara uygun yapılan binalarda ki güvenlik ve sağlamlık tartışılmaz. Bu çerçevede TSE belgeli ve standartlara uygun ürünlerin kullanılmasında hassasiyetin en üst seviyede olmasını kurum olarak bekliyoruz” dedi.

Genel Filtreler
Yalnızca Tam Eşleşmeler
İçeriklerde Ara
Başlıklarda Ara
Alıntılarda Ara
İçerik Tipi
Hizmetler
Haberler
Duyurular
Sayfalar
İçerik Türü
Ekler

Önerilen Aramalar hizmetlerimizduyurularhaberler